Tarihin İzinde Kardeş Okul Projesi-Bosna

• Uluslararası Projeler
  • Tarihin İzinde Kardeş Okul Projesi-Bosna

2015-2016 eğitim-öğretim yılında Saraybosna’ya düzenlediğimiz tarihi gezimiz sırasında Ju Cetvrta Gymnazia’yı ziyaret etme şansı elde ettik. Bu ziyaret sonucunda ortak kültürel değerlerimize sahip çıkmak, bu değerleri öğrencilerimize yerinde göstermek, ülkelerinin tarihlerini farklı bakış açılarından da yorumlama şansı vermek amacı ile karşılıklı olarak bu projeye başlama kararı aldık. 2016 yılında 24-28 Ekim tarihleri arasında Saraybosna’daki bu okulun yönetici, öğretmen ve öğrencilerini İstanbul’a davet ederek iki tarafın yönetici, öğretmen ve beş öğrenciden oluşan proje gruplarımızı İstanbul’da bir araya getirdik. Yapılan toplantılar sonucunda alınan kararlarla bu projenin temellerini attık.

24-28 EKİM 2016 - İSTANBUL

İlk buluşmada karşılıklı olarak birbirimize Bosna ve Türkiye’yi, özellikle İstanbul’u tanıttık. Projemizin bundan sonra ne şekilde yürütüleceği konusunda toplantılar yaptık. 24-28 Nisan 2017’de gerçekleşen projemizin ikincisi aşamasında “Türkiye ve Bosna gözünden Bosna Savaşı” konusunu ele almaya karar verdik. Ayrıca İstanbul’da görülmeye değer tarihi mekanları birlikte gezdik. Misafirlerimiz kültürel özelliklerimizi yerinde görme şansı yakalamanın yanısıra kültürel lezzetlerimizi de tattı.

24-28 NİSAN 2017 - SARAYBOSNA

Projemizin ikinci buluşmasında bizler Saraybosna’daydık. Öğrencilerimiz karşılıklı olarak “Türkiye ve Bosna gözünden Bosna Savaşı” sunumlarını yaptılar. Proje grubumuz Saraybosna’nın muhteşem doğası ve tarihindeki Osmanlı kültürünün izlerinin görüldüğü yerlerde onların kültürleri ile kendi kültürlerimiz arasındaki benzerlikleri karşılaştırma imkanı elde etti. Yapılan toplantılarda bir sonraki aşamada “Osmanlı Dönemi’nde Bosna” konusu ile ilgili sunumlar yapılması kararlaştırıldı.

14-18 OCAK 2018 - SARAYBOSNA

Projemizin üçüncü buluşmasında Saraybosna’daydık. Saraybosna öncesinde Osmanlı Dönemi’nde Bosna ile ilgili veri toplamak üzere öğrencilerimiz Taksim Atatürk Kitaplığı’nı ziyaret etti. Aynı zamanda konularında uzman ünlü tarihçilerimiz Prof.Dr.Fahameddin Başar ve Prof.Dr.FeridunEmecen ile tanışma ve söyleşi yapma şansı yakaladılar. Bu çalışmalar sonucunda Bosna’da güzel ve keyifli bir sunum gerçekleştirdiler. Yine konumuza paralel olarak önemli Osmanlı merkezlerinden Travnik, Baş Çarşı gibi bölgeleri ziyaret etme şansı bulmanın yanısıra yöresel lezzetleri de tatma imkanı elde ettiler.

19-23 NİSAN 2018 - İSTANBUL

Tarihin İzinde Projesinde Bosna Proje Grubu ile Yeniden Bir Aradaydık

19-23 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Tarihin İzinde” Kardeş Okul Projesi öğrencilerimizin aktif katılımının olduğu bir sunumla başladı. Gerçekleştirdiğimiz projenin ortaya çıkış serüveni ve süreci iki tarafın ortak çalışmaları ile okulumuz öğretmen ve öğrencilerine sunuldu. Sunumun ardından proje öğrencileri, öğretmenleri ve diğer katılımcı okulumuz öğrencileri ile Harbiye Askeri Müzesi’ne gidilerek, Türk Tarihi hakkında bilgiler sunuldu. Misafirlerimize Mehter Takımı’nın gösterisi izletildi. Boğaz Turu, Eyüp-Balat Gezisi, Yıldız Parkı ve Ortaköy gezileri ile dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’da yer alan tarihi mekanlar misafirlerimize tanıtıldı. Bu proje ile öğrencilerimiz bir şey elde etmek için emek harcamaları gerektiğini, yeni bir şeyler öğrenmenin ve grup çalışmasının keyfini, doğru yönlendirildiklerinde bilgiye nasıl ulaşılacağını, yeni yerler görmenin yeni insanlar tanımanın insana nasıl bir haz verdiğini öğrendiler. En önemlisi de öğrencilerimiz, farklı ulus ve kültürlerden olan öğrencilerle ortak bir ürün oluşturarak projenin amacına uygun gerek akademik gerekse sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak kazanımlar elde ettiler.